Ο Αλέξης Δαμιανός σκηνοθετεί για την τηλεόραση τον Πατούχα του I. Κονδυλάκη


Συγγραφέας : Κυριακός, Κωνσταντίνος
Εκδότης : Αιγόκερως
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-322-734-2
Σελίδες : 252
Κατηγορίες : Νεοελληνικό δοκίμιο

14.84 € 13.36 €




Το σίριαλ Ο Πατούχας (ΕΡΤ1, 1984) δεν εκφράζει ένα ευκαιριακό πάρεργο στη δημιουργική πορεία του Αλέξη Δαμιανού αλλά αποτελεί τον ελλείποντα κρίκο στην φιλμογραφία του και μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές μεταγραφές του αφηγηματικού λόγου σε εικόνα. Ο Πατούχας, «έργο μαθητείας» στα μυστήρια της ζωής, αποτελεί έκφραση ενός προσωπικού οράματος, καθώς ο Δαμιανός υπογράφει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός και διασκευαστής του λογοτεχνικού έργου-πηγή.
Στην παρούσα μελέτη ο παραγνωρισμένος Πατούχας, συσχετίζεται με άλλες (τηλεοπτικές, σκηνικές, κινηματογραφικές) προσεγγίσεις του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη και εντάσσεται στο σύνολο του καλλιτεχνικού corpus του Δαμιανού. Πρόκειται για ένα (ανεπίδοτο) μνημείο του τηλεοπτικού μας πολιτισμού που δεν γνώρισε την αποδοχή που άξιζε προκειμένου να ενταχθεί στον «τηλεοπτικό κανόνα» της μεταφοράς/διασκευής των λογοτεχνικών έργων.


Γεννήθηκε στη Χίο. Λέκτορας Θεατρολογίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπουδές φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης το 1991, και τον τίτλο του Διδάκτορα στη θεατρολογία το 1995. (Θέμα: Ο Τσέχοφ στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (1992-1995), ως δραματολόγος και υπεύθυνος προγραμμάτων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1993-1997, καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Παπαβασιλείου) και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου 1994-1996, καλλιτεχνική διευθύντρια Λυδία Κονιόρδου) και ως επιστημονικός συνεργάτης (1998-2000) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, με ερευνητικά αντικείμενα την ιστοριογραφία του νεοελληνικού θεάτρου και τον ελληνικό κινηματογράφο.






e-mail Facebook Twitter