Ο πρώτος ναύτης


Συγγραφέας : Gessner, Solomon
Εκδότης : Βεργίνα
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-651-054-0
Σελίδες : 140
Κατηγορίες : Γερμανόφωνη ποίηση

7.00 € 6.30 €




«Ο πρώτος ναύτης», είναι έργο του Γερμανού ποιητή Σόλομον Γκέσνερ και Το μετέφρασε σε πεζό λόγο, ο συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου, Αντώνιος Κορωνιός.
Αυτή η επιλογή φανερώνει τον δεσμό τού Ρήγα με τα Κύθηρα και τον συμβολισμό τους. Πρωταγωνιστεί η Κυθήρια καλλονή, Μελίνδα, που για χάρη της ο αγαπημένος της επινόησε τη ναυσιπλοΐα, με σκοπό να ταξιδέψει και να την ανταμώσει στα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης. Πρέπει να σημειωθεί πως μαζί με τον Ρήγα δολοφονήθηκαν και άλλοι εφτά σύντροφοί του. Ένας από αυτούς ήταν και ο 28χρονος Αντώνιος Κορωνιός.
«Ο πρώτος ναύτης» είναι ένα από τα τρία έργα της τριλογίας «Ηθικός Τρίπους». Είναι όλα γραμμένα από επιφανείς Ευρωπαίους λογοτέχνες και έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα. Το πρώτο, «Τα Ολύμπια», ήταν δράμα του Ιταλού Αββά Μεταστάσιου, με αρχαιοελληνική θεματολογία. Μεταφράστηκε από τον ίδιο τον Ρήγα και αποδόθηκε σε ποιητικό λόγο. Το δεύτερο, «Η Βοσκοπούλα των Άλπεων», το είχε γράψει «ο Πολίτης Μαρμοντέλ, περίφημος του παρόντος αιώνος φιλόσοφος», όπως σε προλογικό σημείωμά του αναφέρει ο Ρήγας. Ήταν Γάλλος διανοούμενος και υποστηριχτής της Γαλλικής Επανάστασης.
Στο παρόν έργο ο Κυθήριος γιατρός και συγγραφέας Κοσμάς Μεγαλοκονόμος απέδωσε τον πεζό λόγο του μεταφραστή Αντ. Κορωνιού, του έργου: «Ο πρώτος ναύτης» και πάλι σε ποιητικό ώστε να ενταχθεί στα Κυθηραϊκά γράμματα, ως ευχάριστο και διαφωτιστικό ανάγνωσμα.


Ελβετός ποιητής και ζωγράφος (Ζυρίχη, 1730-1788). Έγραψε κυρίως ειδύλλια, τα οποία υπήρξαν πολύ δημοφιλή στην εποχή τους. Το έργο του συγκέντρωσε την επιδοκιμασία, μεταξύ άλλων, των Lessing, Herder και Goethe.






e-mail Facebook Twitter