Ο στενός διάδρομος


Συγγραφέας : Robinson, James W. Acemoglu, Daron
Εκδότης : Εκδόσεις Λιβάνη
Έτος έκδοσης : 2020
ISBN : 960-14-3587-9
Σελίδες : 704
Σχήμα : 24Χ17
Κατηγορίες : Πολιτικές επιστήμες

22.00 € 15.18 €




Ο Στενός Διάδρομος μας οδηγεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, σε όλες τις ηπείρους και μέσα από την ανθρώπινη ιστορία, για να ανακαλύψουμε το κρίσιμο συστατικό της ελευθερίας. Η τελική διαπίστωση είναι ότι εξαρτάται από τον καθένα από εμάς: αυτό το συστατικό είναι η δέσμευση που έχουμε ως πολίτες να στηρίζουμε τις δημοκρατικές αξίες. Σε εποχές όπως η σημερινή, δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο σημαντικό μήνυμα.
Σύμφωνα με έναν δυτικό μύθο, η πολιτική ελευθερία είναι μια ανθεκτική κατασκευή, η οποία υλοποιείται μέσα από μια διαδικασία "διαφωτισμού". Αυτή η στατική άποψη δεν εκφράζει παρά μια φαντασίωση, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. Στην πραγματικότητα, ο διάδρομος για την ελευθερία είναι στενός και για να παραμείνει ανοιχτός απαιτείται ένας θεμελιώδης και αδιάκοπος αγώνας μεταξύ κράτους και κοινωνίας.
Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της πολιτικής ιστορίας είναι η τάση που παρατηρείται, τα τελευταία δέκα χιλιάδες χρόνια, αφενός για απομάκρυνση από τις μικρές φυλές και αφετέρου προς την ανάπτυξη ισχυρών συγκεντρωτικών κρατών που επιτρέπουν σε κοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων να λειτουργούν.
Αλλά πώς μπορεί ένα ισχυρό κράτος να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι πολίτες του απολαμβάνουν την ελευθερία; Και, από την άλλη, ποια θέση πρέπει να παίρνουμε απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)







e-mail Facebook Twitter