Ορατοί άγγελοι, αόρατοι δαίμονες


Συγγραφέας : Μπαρούτας, Κώστας
Εκδότης : Λεξίτυπον
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-597-284-4
Σελίδες : 282
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

18.00 € 12.60 €




Μετά την Κατοχή και για αρκετά χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου, σε μια θεσσαλική πόλη, πολλοί πρόσφυγες που τα ορεινά χωριά τους κάηκαν από τους Γερμανούς, διαμένουν σε ξύλινα και με πισσόχαρτο παραπήγματα. Πολυάριθμα παιδιά ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες, εν τούτοις έχουν το κουράγιο να φοιτούν και στο σχολείο με όνειρα για μια καλύτερη και αξιοπρεπέστερη ζωή στο μέλλον.

Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και ο Γιώργος, άριστος μαθητής, που στο Δημοτικό και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο, συνδέεται με στενή φιλία με την, επίσης άριστη, συμμαθήτριά του Σοφούλα, κόρη κομμουνιστή δικηγόρου, η οποία εξελίσσεται σε σφοδρό έρωτα στην εφηβική τους ηλικία.

Ο Γιώργος, με πρόσκληση από τον θείο ενός φίλου του, φεύγει για την Αμερική για σπουδές, γιατί τα οικονομικά της οικογένειάς του δεν του επιτρέπουν σπουδές στην Ελλάδα. Εκεί πραγματοποιεί λαμπρές σπουδές, κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και διακρίνεται ως επιστήμονας, ενώ συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης και στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις.

Πάρα τις επιτυχίες του και τη γεμάτη συγκινήσεις και έρωτες ζωή, επιστρέφει στην Ελλάδα ως συνταξιούχος, λόγω της αγιάτρευτης νοσταλγίας του για την πατρίδα και των ερωτικών του απογοητεύσεων, όπου όμως βιώνει ευχάριστες εκπλήξεις, αλλά και δυσάρεστες και τραγικές καταστάσεις.

Παράλληλα με τη δράση και τα συναισθήματα των προσώπων του μυθιστορήματος, περιγράφονται εκτενώς και δραματικά γεγονότα της νεότερης και πρόσφατης ιστορίας στην Ελλάδα και τον κόσμο (Κατοχή, Εμφύλιος, Πέτρινα χρόνια, μετανάστευση, Κυπριακό, δολοφονία Κένεντυ, Βιετνάμ, μεταπολίτευση κ.ά.).

 


Ο Κώστας Μπαρούτας είναι διδάκτωρ αισθητικής, ιστορικός τέχνης. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Γαλλία, όπου έκαμε το διδακτορικό του, και στη Γερμανία. Έζησε έντεκα χρόνια σε διάφορες χώρες. Ερεύνησε πολλά αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνέγραψε βιβλία, μελέτες, δοκίμια και άρθρα.






e-mail Facebook Twitter