Παιδικό άγχος


Συγγραφέας : Ψύλλου, Ρίτσα
Εκδότης : Τόπος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-499-447-2
Σελίδες : 256
Κατηγορίες : Παιδιά - Ψυχολογία Άγχος

15.00 € 13.50 €




Πριν από κάποια χρόνια, το να µιλάς για παιδικό άγχος θα φαινόταν το λιγότερο παράδοξο. Στις µέρες µας, ωστόσο, θεωρείται δεδοµένο. Και αυτό, όχι γιατί τα παιδιά άρχισαν ξαφνικά να µιµούνται τους µεγάλους, ούτε γιατί έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες της ζωής µας συγκριτικά µε παλαιότερα.

Το άγχος είναι ένα συναίσθηµα όπως όλα τα άλλα. Όπως η χαρά, η λύπη ή ο θυµός. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε µια κατάσταση που νιώθουν ότι δεν µπορούν να τη διαχειριστούν ή ότι δεν έχουν αρκετά εφόδια για να την αντιµετωπίσουν, ενδέχεται να παρουσιάσουν συµπεριφορές άγχους. Κάποιες φορές το άγχος µπορεί να γίνει εφαλτήριο για δράση. Τα παιδιά να ενεργοποιηθούν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εξελιχθούν. Ωστόσο, η υπερβολική εκδήλωση άγχους προκαλεί δυσλειτουργικά συναισθήµατα και αντίστοιχα προβληµατικές συµπεριφορές.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιµο εργαλείο-οδηγό πρόληψης για την αποφυγή εµφάνισης του καταστροφικού άγχους. Παρουσιάζει την έννοια του άγχους, το πώς εκδηλώνεται από τα παιδιά, τις αρνητικές επιπτώσεις του, αλλά κυρίως τους τρόπους πρόληψής του, µέσα από µεθόδους και τεχνικές της γνωστικής-συµπεριφοριστικής θεραπείας και τη θεµελίωση και ενίσχυση της συναισθηµατικής ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήµατα:

• Τι είναι το άγχος;
• Πώς εκδηλώνεται και γιατί;
• Πόσο κακό µπορεί να κάνει στο παιδί;
• Πώς το αντιµετωπίζουµε;
• Και, κυρίως, πώς το προλαµβάνουµε;


Η Ρίτσα Ψύλλου είναι σχολική ψυχολόγος και επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Εξελικτικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κύριο έργο της είναι η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση ομαδικών παρεμβατικών προγραμμάτων στο δημοτικό σχολείο με στόχο την ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας των παιδιών.






e-mail Facebook Twitter