Πανοπτική τοπογραφία


Συγγραφέας : Λυκουργιώτης, Σωτήρης
Εκδότης : Αμείλιχος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-00-4830-8
Σελίδες : 182
Κατηγορίες : Τοπογραφία

16.00 € 14.40 €




Στην εποχή μας η επιστήμη της τοπογραφίας έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από την χαρτογράφηση και κτηματογράφηση, τα δίκτυα μεταφορών, τα τεχνικά έργα, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα ψηφιακά μοντέλα εδάφους, τη μελέτη της θαλάσσιας κυκλοφορίας και της κλιματικής αλλαγής, τη μελέτη μετάδοσης ασθενειών, την καταγραφή της φυσικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, την πλοήγηση κάθε λογής οχημάτων, μέχρι τη μελέτη σεισμών, τσουνάμι, πλημμυρών και ηφαιστείων, τον εντοπισμό κοιτασμάτων, έως και την καταγραφή επιβλαβών όγκων μέσα στο σώμα μας.

Παράλληλα όμως, η εξάπλωση των νεών τοπογραφικών τεχνικών ανοίγει εφιαλτικές δυνατότητες σε τεχνολογίες όπως αυτές των έξυπνων όπλων. Δίνει την ευκαιρία σε μυστικές υπηρεσίας, κυβερνήσεις αλλά και διεθνείς ιδιωτικούς κολοσσούς να συλλέγουν ασύλληπτο αριθμό προσωποποιημένων δεδομένων και να επιτηρούν διαρκώς, τη θέση, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, προϊών χρόνιας ενασχόλησης του γράφοντα με την επιστήμη και της εφαρμογές της τοπογραφίας, παρουσιάζονται ορισμένα κείμενα και μελέτες κριτικής αποτίμησης.







e-mail Facebook Twitter