Πατρίδα ξένη


Συγγραφέας : Παπαδημητρίου, Μάγδα, 1963-
Εκδότης : Άπαρσις
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-85341-8-6
Σελίδες : 368
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

14.00 € 10.50 €




Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού.
Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999).
Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ;
Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία;

 


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσε στην Κατερίνη όπου τελείωσε τις λυκειακές της σπουδές. Το 1986 τελείωσε τη σχολή Στελεχών Γεωργικών Συνεταιρισμών του ΟΑΕΔ. Εργάζεται στον ΟΤΕ από το 1986, ενώ υπήρξε και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ "Πολιτιστική Έκφραση" μέχρι το 2002. Από το 2002 εργάζεται στον ΟΤΕ Λιτοχώρου. Ήταν ένα από τα πνευματικά παιδιά του Γιάννη Κουτσοχέρα, ο οποίος την οδήγησε στα σκαλοπάτια της ποίησης. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με την ποίηση από πολύ νωρίς. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Χωρίς ταυτότητα" (ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1983), "Ιριδίσματα" (εκδ. Γκοβόστη, 1990), "Ηώ" (εκδ. Γκοβόστη, 1992) και "Το ταξίδι του έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα" (εκδ. Όλυμπος, Κατερίνη 2008). Άρθρα και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά της έχει μελοποιήσει ο συνθέτης Χάρης Παπαδόπουλος. Είναι παντρεμένη με το Γιάννη Σαμοθράκη και έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και το Ζαχαρία.






e-mail Facebook Twitter