Πίνδος: Το εθνικό πάρκο

Ζαγόρι, Γρεβενά, Κόνιτσα, Βόιο, Μέτσοβο: Μια φωτογραφημένη περιήγηση στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου: Η φύση, ο πολιτισμός, η ιστορία, ο άνθρφωπος, οι κίνδυνοι, η διάσωση
Συγγραφέας : Τζιόλας, Αλέξανδρος Γ.
Φωτογράφος : Συλλογικό έργο
Εκδότης : Περιοδικό "Δίαυλος"
Έτος έκδοσης : 2010
ISBN : 978-960-98795-3-8
Σελίδες : 399
Σχήμα : 30x23
Κατηγορίες : Βουνά - Ελλάς Ελλάς - Φωτογραφικά λευκώματα

40.00 € 35.60 €




Η έκδοση, που επιμελείται ο Αλέξανδρος Τζιόλας, είναι μία πρωτότυπη παγκόσμια συνεργασία για την Πίνδο. 80 διάσημοι επιστήμονες, φωτογράφοι και επισκέπτες από όλο τον κόσμο και 140 Έλληνες συμμετέχουν στην έκδοση αυτή με ένα κοινό σκοπό. Να προβάλλουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τη σημασία του Εθνικού Πάρκου και την αξία που έχουν οι σωστές αποφάσεις και οι καινοτόμες πολιτικές για την διάσωση και τη διατήρησή του. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αναπτύσσει επι μακρόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με νέες πολιτικές οι οποίες θα στηρίζονται στο σεβασμό της ιστορίας της περιοχής, την προστασία των φυσικών πόρων και την αναβίωση/ενίσχυση της απασχόλησης ως το πρώτο μέτρο για την αναπτυξιακή επανάκαμψη. Στο πολυφωτογραφημένο βιβλίο αναδεικνύεται, ολοκληρωμένα και ενιαία, η ιστορική ταυτότητα της περιοχής της Πίνδου και του χώρου που την περιβάλλει, η πολιτισμική του διαχρονικότητα, ο πλούτος της φύσης και η περιβαλλοντική του σημασία για τον τόπο και τη χώρα. Η έκδοση είναι πράγματι μία έγχρωμη κινηματογραφική προβολή καταιγιστικών πανοραμικών φωτογραφιών που εντυπωσιάζουν. Η συμμετοχή επισκεπτών από όλα τα σημεία του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα) με τις καταπληκτικές τους φωτογραφίες από άγνωστα μέρη της Πίνδου μας άφησε έκθαμβους, Ακόμη Έλληνες ορειβάτες παντός καιρού, διάσημοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και συντοπίτες μας, δηλώνουν παρόν με φανταστικές λήψεις. Η έκδοση αναμφίβολα "υψώνει το μεγαλείο της ανθρώπινης βούλησης ίσα με το μεγαλείο της Πινδαίας φύσης, για την προβολή της σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο και τη σημασία που έχει η διατήρηση της αυθεντικής και γνήσιας ταυτότητάς της μέσα από τη διάσωσή της".

Ο Αλέξανδρος Γ. Τζιόλας είναι πολιτικός μηχανικός και γεννήθηκε το 1957 από γονείς αγρότες σ' ένα χωριό της ορεινής Πίνδου, το Πανόραμα Γρεβενών. Συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική και κοινωνική δράση στην πατρίδα του και στη Θεσσαλονίκη, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, ανέπτυξε μία σταθερή και στενή σχέση με τα θέματα της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνέβαλε έτσι στην συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης, για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναδείκνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και θα αξιοποιεί το περιβάλλον σεβόμενη τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Κατά τη φοιτητική του δράση διετέλεσε επί τριετία πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών και εκπρόσωπος των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής (1977-1981) καθώς και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Υπήρξε μέλος της Αντιπροσωπείας στο ΤΕΕ της Κεντρικής Μακεδονίας (1998-2001). Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωτοστάτησε (από το 1996 μέχρι σήμερα) στην οργάνωση συλλόγων, εκδηλώσεων και δράσεων για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή των Γρεβενών και στην Πίνδο. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, πρότεινε την συγκρότηση του θεσμού "Φεστιβάλ Πίνδου" και την ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών Ελιμείας. Συνέγραψε άρθρα και έκανε παρεμβάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας, καθώς και στο διαδίκτυο, στους προαναφερόμενους τομείς. Έχει εκδώσει τα βιβλία: - "Αντοχή υλικών", (1985) - "Σιδηρές κατασκευές", (1986) και - "Σύμμικτες κατασκευές", (1987) στο γνωστικό αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού κ.ά.






e-mail Facebook Twitter