Ποιήματα


Συγγραφέας : Buonarroti, Michelangelo, 1475-1564
Εκδότης : Αρμός
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-615-664-9
Σελίδες : 160
Κατηγορίες : Ιταλική ποίηση

14.00 € 12.60 €




H ποίηση του ιδιοφυούς αναγεννησιακού αρχιτέκτονα, γλύπτη, ζωγράφου, ποιητή, του θεικού Μichelagnolo-Μichelangelo Βuonarroti, αντικατοπτρίζει μία εσωτερική συνομιλία, μία διαρκή πνευματική αναζήτηση, που αναπαράγει την ουσία της ιστορίας του βίου του, με μορφή λογοτεχνικού έργου. Το εφήμερο της ζωής, η φθορά του χρόνου, η φύση και η τέχνη, η ομορφιά και η δύναμη του έρωτα και το φιλοσοφικό τους νόημα ως κλίμακα ανέλιξης προς το θείο είναι τα κεντρικά θέματα της ποίησής του.

Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από την συλλογή Letteratura Italiana Einaudi, Michelangelo Buonarroti, Rime, a cura di Enzo Noè Girardi, Laterza, Bari 1960.
Η αρίθμηση των ποιημάτων και των αποσπασμάτων αντιστοιχεί σε εκείνη της συλλογής.
Tο ποίημα «Da che concetto ha l’ arte intera e diva», προέρχεται από την συλλογή του Cesare Guasti, Le rime di Michelangelo Buonarroti, pittore, scultore e architetto, Firenze, F. Le Monnier, 1863.


Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης (1475-1564). Γεννήθηκε στο Caprese κοντά στο Arezzo, δεύτερος από έξι γιους της οικογένειας. Έζησε στη Φλωρεντία και στη Ρώμη, όπου πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Το αρχικό του όνομα ήταν Michelagniolo di Ludovico di Buonarroto Simoni. Από τη νεαρή ηλικία των 13 ετών παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής στη φλωρεντινή Ακαδημία Τεχνών των Μεδίκων, επί εξουσίας του Λορέντσο του Μεγαλοπρεπούς. Σημαντική επίδραση στο νεαρό καλλιτέχνη είχε η μελέτη των έργων της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, καθώς και οι πίνακες των Τζιότο, Μασάτζιο, κ.ά., που βρίσκονταν στα μέγαρα των Μεδίκων και στην Ακαδημία Τεχνών. Το πρώιμο έργο του Μιχαήλ Άγγελου στη Φλωρεντία και στη Ρώμη, θεωρείται η αποκορύφωση της Αναγεννησιακής Τέχνης. Το επίκεντρο των καλλιτεχνικών του εργασιών, μεταξύ 1508-1512, αποτελεί η εικονογράφηση της Capella Sixtina στο Βατικανό. "Όποιος δεν έχει δει την Capella Sixtina, δεν μπορεί να φανταστεί για τι έργα είναι ικανός ο άνθρωπος", έγραψε ο Γκαίτε. Ως αρχιτέκτων εργάστηκε για τη διαμόρφωση του Καπιτωλίου στη Ρώμη. Δικής του έμπνευσης είναι και ο τρούλος της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, στην ίδια πόλη. Εκτός από το εικαστικό, πλαστικό και αρχιτεκτονικό του έργο, ο Μιχαήλ Άγγελος συνέγραψε και 300 περίπου σονέτα και μαδριγάλια, πολλά από τα οποία θεωρούνται κατακτήσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας.






e-mail Facebook Twitter