Πολιτική και διαδίκτυο


Συγγραφέας : Μαρκάκη, Ευαγγελία Ν.
Εκδότης : Επίκεντρο
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-204-108-6
Σελίδες : 168
Κατηγορίες : Κοινωνική πολιτική Διαδίκτυο

9.00 € 8.10 €




Μπο­ρεί μια συ­ζή­τη­ση στο Facebook να μας κι­νη­το­ποι­ή­σει έτσι ώστε να εμπλα­κού­με στα πο­λι­τι­κά δρώ­με­να; Οι απόψεις των «φί­λων» μας στο δι­α­δί­κτυο επη­ρε­ά­ζουν τη δι­α­μόρ­φω­ση των δι­κών μας από­ψε­ων; Όταν λέ­με τη γνώ­μη μας στο δι­α­δί­κτυο λέ­με την αλή­θεια ή τα κί­νη­τρά μας είναι δι­α­φο­ρε­τι­κά;

Tα τε­λευ­ταία χρό­νια το δι­α­δί­κτυο και τα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης με την αμ­φί-δρο­μη επι­κοι­νω­νία που προσφέρουν άρ­χι­σαν να δι­α­δρα­μα­τί­ζουν έναν, υπό εξέ­τα­ση ως προς την επί­δρα­σή του, ρό­λο στη δι­α­μόρ­φω­ση πολιτικής προ­τί­μη­σης. Το φαι­νό­με­νο αυτό εξε­λί­χθη­κε στα­δι­α­κά και ενώ, ακό­μη, δεν είναι απο­λύ­τως σα­φές σε ποιο βαθ­μό επη­ρε­ά­ζουν τη δι­α­μόρ­φω­ση της πο­λι­τι­κής προ­τί­μη­σης, οι έρευ­νες σχε­τι­κά με το θέ­μα πολ­λα­πλα­σι­ά­ζο­νται. Η πο­λι­τι­κή σκέ­ψη και η δι­α­μόρ­φω­ση πο­λι­τι­κών προ­τι­μή­σε­ων είναι δι­α­δι­κα­σί­ες πο­λύ­πλο­κες και άμε­σα συν­δε­δε­μέ­νες με τις αλ­λη­λε­πι­δρά­σεις. Η συγ­γε­νής έν­νοια των δι­κτύ­ων και του ρό­λου τους στην δι­α­μόρ­φω­ση πο­λι­τι­κής προ­τί­μη­σης έχει κα­τά και­ρούς με­λε­τη­θεί. Πα­ρα­τη­ρού­με, όμως, ότι η ηλε­κτρο­νι­κή κοι­νω­νι­κή δι­κτύ­ω­ση απο­τε­λεί σή­με­ρα μία πραγματικότητα και συ­χνά η ενα­σχό­λη­ση με τα μέ­σα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης είναι κα­θη­με­ρι­νή. Απο­τε­λεί συ­νε­πώς, ιδιαίτερα εν­δι­α­φέ­ρον πλαί­σιο έρευ­νας το κα­τά πό­σο η ενα­σχό­λη­ση και η δρα­στη­ρι­ο­ποί­η­ση σε αυτά τα μέ­σα μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει τη δι­α­μόρ­φω­ση πο­λι­τι­κής προ­τί­μη­σης. Το βι­βλίο στο­χεύει στο να εστι­ά­σει πε­ρισ­σό­τε­ρο ολο­κλη­ρω­μέ­να στην επι­στή­μη των δι­κτύ­ων εξε­τά­ζο­ντας την επί­δρα­ση που ασκεί­ται στο ηλε­κτρο­νι­κό πε­ρι­βάλ­λον.


Η Ευαγγελία Μαρκάκη είναι Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε μεταδιδακτορικό στην άσκηση επιδράσεων κοινωνικών - προσωπικών και ηλεκτρονικών δικτύων. Συμμετέχει ως επιστημονική σύμβουλος στη διεξαγωγή ερευνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και από το 2009 διδάσκει στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Από το 2006 εργάζεται πάνω στο στρατηγικό πολιτικό μάρκετινγκ και στην πολιτική επικοινωνία, στο σχεδιασμό καριέρας και στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού.






e-mail Facebook Twitter