Προεπαναστατικές ηρωικές μορφές 1453-1821


Συγγραφέας : Αβραμόπουλος, Στέφανος Ν.
Εκδότης : Βιβλιοπανόραμα
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 978-960-6744-42-6
Σελίδες : 546
Σχήμα : 24x17
Κατηγορίες : Ελλάς - Ιστορία - 1453- Αγωνιστές του 1821 Τουρκοκρατία 1453-1821

33.63 € 26.90 €




Η περίοδος της Τουρκοκρατίας από την Άλωση τηςΠόλης το 1453 ως την έναρξη τηςΕλληνικής Επαναστάσεως του 1821 είναι από τις πιο σημαντικές για την διαμόρφωσητου Νέου Ελληνισμού ,όπως τον γνωρίζουμε τον 19ο και τον 20οαιώνα .Παρόλα αυτά , δεν έχει μάθει πολλά ο Νεοέλληνας για την περίοδο αυτήν,τουλάχιστον σε σχέση με όσα γνωρίζει για το 1821 και τους μεγάλουςΠρωταγωνιστές του.

Ο Στέφανος Νικ. Αβραμόπουλος κατάγεται από τονΑμπελόκαμπο Ηλείας και διετέλεσε Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και είναιένας νέος στην ιστορική έρευνα συγγραφέας . Έχει αφιερώσει πολλές δεκαετίεςστην μελέτη και την τεκμηρίωση της εποχής που προηγήθηκε του 1821 ,με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξηκαι την προβολή σπουδαίων μορφών που αγωνίστηκαν για την επιβίωση και τηναπελευθέρωση του υπόδουλου στους Τούρκους Ελληνισμού.Καρπός αυτής της προσπάθειας υπήρξε το προ ολίγων ετών βιβλίο του «Προεπαναστατικές Ηρωικές Μορφές1453-1821»,μια έκδοση από τις εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα »του ΓεωργίουΔημητρόπουλου ,ένα βιβλίο που παρουσιάζει προσωπικότητες που έδρασαν στα μαύραχρόνια της Σκλαβιάς . Σε αυτήν την έκδοση είχαμε αναφέρει : «Στο μακρό αυτόδιάστημα ξενικής κατοχής ,που ιστορικά καταγράφεται ως η περίοδος 1453-1821 , οΕλληνισμός προσπαθούσε να επιβιώσει κάτω από τη βάναυση και ασύδοτη εξουσία τουξένου κατακτητή ,ιδίως των Οθωμανών Τούρκων .

Στην προσπάθεια επιβίωσης του Ελληνισμού στουςαιώνες εκείνους κατέχουν σημαντική θέσητα δεκάδες επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα ως το 1821 και η ύπαρξη και ηδράση ανυπότακτων ομάδων αγωνιστών της Ελευθερίας. Αυτές όλες οι προσπάθειεςέχουν καταγραφεί στο ιστορικό υποσυνείδητο του Νεοέλληνα μέσα από τιςχαρακτηριστικές μορφές του Κατσαντώνη ,του Γεωργίου Καστριώτη ,του Ρήγα Φεραίου,του Σταθά ,του Λάμπρου Κατσώνη ,του Δασκαλογιάννη ,των Μανιατών ,τωνΣουλιωτών, των Χειμαρριωτών ,των Κλεφτών και των Αρματολών .Οι μορφές αυτέςξεπέρασαν την ιστορική καταγραφή των σύγχρονων και των μετέπειτα γενεών και εισήλθαν στη σφαίρα του Θρύλου. Τααμέτρητα Δημοτικά Τραγούδια πουδιασώζονται γι’ αυτούς τους ήρωες πιστοποιούν την απήχηση των αγώνων τους στηνψυχή του αδούλωτου Έλληνα».

ΟΣτέφανος Αβραμόπουλος έχει δουλέψει συστηματικά πάνω στην περίοδο 1453-1821 όχιμόνο στην μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας .Παράλληλα , πραγματοποίησε τηνδύσκολη για κάθε ιστορική έρευνα επιτόπια αυτοψία σε χώρους προεπαναστατικήςδράσης ,σε Μοναστήρια και Εκκλησίες , σε όρη και ποταμούς ,σε φρούρια και παραδοσιακούς οικισμούς , σε πολυάριθμες περιοχές του ηπειρωτικού καιτου νησιωτικού ελλαδικού χώρου. Και αυτή η προσπάθεια πήρε πάνω 20 χρόνια μεοδηγό να φέρει στο φως τις άγνωστες ηρωικές πτυχές της περιόδου εκείνης.

Στον Β’ τόμο προσθέτει εξαίσιες βιογραφίες καιπεριγραφές .Αναφέρουμε χαρακτηριστικά : τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ ,τον Πατρο-Κοσμάτον Αιτωλό, τους κλέφτες και τους αρματολούς του Ολύμπου ,του Μοριά, της Κύπρου,του Σουλίου και άλλων περιοχών του υπόδουλου Ελληνισμού . Παρουσιάζονται νέεςμορφές ,λιγότερο γνωστές ,όπως οι Ασάνηδες, ο Αστραπόγιαννος και οΛαμπέτης ,οι Τζαβελαίοι και οιΜποτσαραίοι από το Σούλι, αλλά και ήρωες που έδρασαν (και οι περισσότεροιέπεσαν ηρωικά σε μάχες )το 1821 . Στους τελευταίους ανήκουν ανάμεσα στουςάλλους ο Αθανάσιος Διάκος ,ο Στριφτόμπολας, ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο Παναγιώτης Καρατζάς από την Πάτρα, οΕμμανουήλ Παππάς, ο Χαραλάμπης Βιλαέτης και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας .

Μέσασε 550 σελίδες ο αναγνώστης θα γνωρίσει πολλά για την ζωή και την δράση ηρώων τουΕλληνισμού ,κάτι που είναι χρήσιμο σήμερα που αναζητούμε πρότυπα προσφοράς και αγωνιστικότητος . Γι ‘ αυτόκαι αξίζουν συγχαρητήρια και στον συγγραφέα και τον εκδότη που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή να έλθουν πιο κοντά μαςτέτοιες ηρωικές μορφές.

Αυτό επισημαίνει και ο κ. Λευτέρης Τζόκας,Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών ,στον Πρόλογο του : «Ο ακούραστοςμελετητής της ιστορίας Στέφανος Νικ. Αβραμόπουλος με την πολύμοχθη και αληθινάδύσκολη αυτή εργασία του απέδειξε πόσα μπορεί να προσφέρει ένας που εργάζεταιυπεύθυνα. Με πνεύμα ,ψυχή και μεράκι επιτυγχάνεις πολλά. Αναγνωρίζουμε τον μέγαάθλο του συγγραφέα που μας συνεκίνησε ιδιαιτέρως για τους υψηλούς στοχασμούςκαι σχεδιασμούς του. Θα έχουν διάρκεια οι ευγενείς πράξεις του!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΟΝ. ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΚαθηγητήςΦιλόλογος


Ο Στέφανος Νικ. Αβραμόπουλος γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Αμπελόκαμπος Ηλείας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αμαλιάδα. Είναι απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας. Διαμένει μόνιμα στην πόλη της Αμαλιάδας. Ασχολείται με την ιστορική έρευνα και την ελληνική λαογραφία για δεκαετίες. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός.






e-mail Facebook Twitter