Σανταράμ


Συγγραφέας : Roberts, Gregory David
Εκδότης : Κυψέλη
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-85096-7-2
Σελίδες : 944
Σχήμα : 15x23
Κατηγορίες : Αγγλόφωνη πεζογραφία (Αυστραλία) - Μυθιστόρημα

30.00 € 27.00 €




Το Σανταράμ είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα επικών διαστάσεων με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο. Η διεθνής κριτική το υποδέχτηκε με διθυράμβους, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα λογοτεχνικό αριστούργημα ανεκτίμητης ομορφιάς.

Ο αφηγητής είναι φυγάς. Μετά τον χωρισμό από τη γυναίκα του και αφού χάνει την επιμέλεια της κόρης του η ζωή του μεταμορφώνεται σε μια σκοτεινή άβυσσο. Από μελετητής της φιλοσοφίας και πολιτικός ακτιβιστής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης μετατρέπεται σε έναν επαναστάτη που χάνει τα ιδανικά του στη ηρωίνη, σε έναν φιλόσοφο που χάνει την ακεραιότητά του στο έγκλημα, σε έναν ποιητή που χάνει την ψυχή του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας· σε έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Αυστραλία.

Καταδικάζεται σε είκοσι χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει από τη φυλακή του Πέντριτζ. Και όταν ως φυγάς καταφεύγει στη Βομβάη, αρχίζει το απίθανο οδοιπορικό του προς κάτι απροσδιόριστο· ίσως προς αυτό που κάποιοι αποκαλούν νόημα της ζωής.

Μπλέκεται με τους ανθρώπους της πόλης δημιουργώντας δεσμούς ζωής με κάποιους από αυτούς, ερωτεύεται, προδίδει και προδίδεται, ζει κατ’ επιλογή στην παραγκούπολη βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια, σκαρφαλώνει στα ανώτερα κλιμάκια της μαφίας της Βομβάης, φυλακίζεται και βασανίζεται βάναυσα, συμμετέχει σε ταινίες του Μπόλιγουντ, πολεμάει στο Αφγανιστάν βιώνοντας τη φρίκη και το παράλογο του πολέμου, μα κυρίως προκαλεί τα όριά του βουτώντας στα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης.


O Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1952. Από το 1972 έως το 1975 είναι ένας από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος. Το 1977 διαπράττει την πρώτη του ληστεία μ' ένα ψεύτικο πιστόλι. Το 1978 συλλαμβάνεται και την ίδια χρονιά δραπετεύει από τη φυλακή του Πέντριτζ. Το 1982 βρίσκεται στη Βομβάη και λίγους μήνες μετά πυκνώνει τις τάξεις των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, όπου τραυματίζεται στη μάχη και μεταφέρεται στο Πακιστάν. Το 1990 συλλαμβάνεται στη Φραγκφούρτη και φυλακίζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας του Πρόινγκεσάιμ. Εκδόθηκε στις αρχές της Αυστραλίας όπου εξέτισε την υπόλοιπη ποινή του. Τα χρόνια στην Αυστραλία γράφει το "Σανταράμ", το οποίο γνωρίζει φανατικούς αναγνώστες σ' όλες τις χώρες όπου εκδίδεται.






e-mail Facebook Twitter