Συγκινησιακή θωράκιση

Εισαγωγή στην ψυχιατρική οργονοθεραπεία
Συγγραφέας : Herskowitz Morton
Μεταφραστής : Θεοδωρίμπασης Κώστας
Επιμελητής : Τεόπουλος, Νάσος
Εκδότης : ΡΕΩ
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 960-940-363-4
Σελίδες : 304
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ψυχανάλυση

20.00 € 15.00 €




Ο δρ. Μόρτον Χέρσκοβιτς με το βιβλίο αυτό μας εισάγει στην τεχνική της οργονοθεραπείας, δηλαδή στην ψυχοθεραπευτική τεχνική που ανέπτυξε ο Βίλχελμ Ράιχ. Η τεχνική αυτή προέκυψε ως απαύγασμα της γνώσης που αποκόμισε ο Ράιχ από την κλινική και πειραματική έρευνα της οργόνης και του τρόπου που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό και επηρεάζει τον ψυχισμό μας.

Τα παιδικά τραύματα, που οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο τόσο αλόγιστα μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι, για την παιδική ψνχή, συχνά τόσο δυσβάστακτα, ώστε κατακλύζουν το παιδί και το υποχρεώνουν να προστατευτεί όπως μπορεί μόνο του.

Αναγκάζεται να μάθει να συγκρατεί την αναπνοή του και να σφίγγει τους μυς του, ώστε να καταπνίγει τα συναισθήματά του. Οι χρόνια συγκρατημένοι μύες, δημιουργούν μια «πανοπλία» προστασίας, μια «συγκινησιακή θωράκιση», η οποία αφενός προστατεύει την παιδική ψυχή από τον πόνο και την οδύνη που της προκαλεί η συμπεριφορά των ενηλίκων, αλλά αφετέρου στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να βιώνει και να απολαμβάνει πλήρως τη ζωή του.

Στο βιβλίο, ο δρ. Χέρσκοβιτς μας αναλύει τη θεωρία του οργασμού, επί της οποίας βασίζεται η τεχνική της οργονοθεραπείας, και την τμηματική διάταξη της συγκινησιακής θωράκισης του οργανισμού. Μας περιγράφει το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η διάλυση της θωράκισης και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτό στην ψυχοθεραπευτική πρακτική. Τέλος, αναφέρεται στις προτάσεις για την ανατροφή των παιδιών που απορρέουν από την κλινική οργονοθεραπεία και στη γενικότερη θεώρηση του κόσμου υπό την ίδια οπτική.







e-mail Facebook Twitter