Τι είναι εύρημα;

Δοκίμια για τη λακανική ψυχανάλυση
Συγγραφέας : Stross, Mark
Μεταφραστής : Κλαμπατσέα, Άντα Ζορμπάς, Νικόλαος Τσόπελα, Αγγελική Θώμη, Νικολή Κουνενού, Καλλιόπη Ε. Νικολαΐδου, Μαργαρίτα Σιατίτσας, Φώτης κ.ά.
Επιμελητής : Βελισσαροπούλου, Μαρία Νικολαΐδου, Μαργαρίτα
Υπεύθυνος Σειράς : Νικολαΐδου, Μαργαρίτα
Εκδότης : Κατάρτι
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-88206-6-5
Σελίδες : 146
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Ψυχανάλυση
Σειρά : Τομές - Ψυχανάλυση

14.27 € 9.85 €




... ένα υποκείμενο δεν μπορεί να θέλει επιτέλους αυτό που επιθυμεί. Η επιθυμία, ως προς την εκδοχή της ζωής, του έρωτα, είναι οιδιπόδεια επιθυμία και αυτό είναι αναμφισβήτητο... Η ανάλυση βεβαίως αλλάζει τη σχέση με την επιθυμία αλλά όχι και τη δομή της. Και τι θα ήταν μια επιθυμία κυρίως ερωτική, που δεν θα όφειλε τίποτα στο Οιδιπόδειο; Τι θα μπορούσε να θεμελιώσει τους καθορισμούς της; Η αξία; Η ομορφιά; Και ποιος θα τους θεσπίσει; Στην άλλη εκδοχή της, η επιθυμία είναι επιθυμία θανάτου, και εδώ, όπως και στον έρωτα, είναι καλύτερα το υποκείμενο να συνεχίζει να μην θέλει αυτό που επιθυμεί τις παρακαμπτηρίους. Ο Λακάν ορίζει την επιθυμία μέσω της μετωνυμίας, ως επιθυμία δυσκολίας και εκεί επίσης, η ανάλυση δεν της αλλάζει τη δομή.

Ο Μαρκ Στρως είναι ψυχίατρος και εργάζεται ως ψυχαναλυτής στο Παρίσι. Έχει εργαστεί σε νοσοκομείο ημέρας με παιδιά ψυχωτικά και επίσης στο ψυχιατρικό κέντρο του Νοσοκομείου Αγίας Άννας στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος της Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου και Διδάσκων στο Κλινικό Κολέγιο του Λακανικού Πεδίου στο Παρίσι. Έχει γράψει άρθρα που πολλά από αυτά έχουν δημοσιευθεί σε πέντε γλώσσες: γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά, ιταλικά και ελληνικά.






e-mail Facebook Twitter