Το άσβηστο φεγγάρι. Το κόκκινο μαόνι


Συγγραφέας : Pilnyak, Boris, 1894-1938
Εκδότης : Εκδόσεις s@mizdat
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-618-5220-55-6
Σελίδες : 164
Κατηγορίες : Ρωσική πεζογραφία - Νουβέλα

14.00 € 10.50 €




Η νουβέλα «Το άσβηστο φεγγάρι» είναι η μυθιστορηματική απόδοση των θρύλων που κυκλοφορούσαν για τον θάνατο του Μιχαήλ Φρούνζε (1885-1925), του πολέμαρχου των Μπολσεβίκων κατά τον ρωσικό Εμφύλιο πόλεμο, βασικό ανταγωνιστή του Στάλιν και του Τρότσκι. Ο μυστηριώδης θάνατος του Φρούνζε μετά από μία εγχείριση ρουτίνας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ένα κύμα φημών σχετικά με την πραγματική αιτία. Ο Πιλνιάκ αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον φημισμένο στρατιωτικό ηγήτορα, ο οποίος ακόμη κι όταν πρόκειται για την ίδια του τη ζωή, υποτάσσεται στη βούληση του κόμματος και συναινεί να υποβληθεί σε εγχείριση, παρόλο που νιώθει υγιής.
«Το κόκκινο μαόνι», ήταν, ουσιαστικά, η «θανατική καταδίκη» του Μπορίς Πιλνιάκ, αφού σε αυτή τη νουβέλα, επιλέγει να περιγράψει στιγμές παγωμένου χρόνου, σε μία πραγματικότητα που άλλαζε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η επιλογή των ηρώων, η περιγραφή της καθημερινότητας, των ηθών, των ονείρων και των αναμνήσεων μίας ολόκληρης πινακοθήκης ανθρώπων που ζούσαν στο μεταίχμιο των εποχών, κάθε άλλο παρά συμβάδιζε με την κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής, αλλά και τις μαχητικές αριστερές οργανώσεις λογοτεχνών, οι οποίες τον είχαν κηρύξει persona non grata.
Οι δύο αυτές νουβέλες αποτελούν και το «σώμα» αυτού του βιβλίου, σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστός ο σπουδαίος αυτός Ρώσος συγγραφέας με την τραγική κατάληξη, αφού βασανίστηκε απάνθρωπα και εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας.

 


Μπορίς Πιλνιάκ (1894-1938). Το πραγματικό του όνομα ήταν Μπορίς Βογκάου. Γεννήθηκε στο Μοζάισκ. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός κτηνίατρος. Σπούδασε Οικονομικά στο Εμπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Μπήκε νωρίς στη λογοτεχνία. Στα δεκαπέντε του χρόνια είχε κιόλας δημοσιεύσει το σύντομο διήγημά του "Την άνοιξη". Το 1919 εκδίδεται η πρώτη του συλλογή διηγημάτων. Στα 1920 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του "Γυμνός χρόνος", που τον κάνει γνωστό ως συγγραφέα. Στο βιβλίο του "Αποσπάσματα από το ημερολόγιο" (1924) γράφει ότι "την κομμουνιστική λογοτεχνία δεν μπορείς να τη δημιουργήσεις τεχνητά..." Και πιο κάτω: "Παίρνω εφημερίδες και βιβλία, και το πρώτο πράγμα που με εντυπωσιάζει είναι το ψέμα παντού: στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στις οικογενειακές σχέσεις". Μετά απ' αυτό ο Τύπος άρχισε τις επιθέσεις εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον μικροαστό και προδότη. Το βιβλίο του "Η ιστορία του φεγγαριού που δεν έσβηνε" (1926), που μιλούσε για τη χρήση βίας εναντίον του ανθρώπου, κατασχέθηκε. Το 1929, στο Βερολίνο, κυκλοφορεί η νουβέλα του "Το κόκκινο ξύλο", για την οποία δέχεται ομαδικά τα πυρά της κριτικής. Το 1930 γράφει το βιβλίο "Ο Βόλγας πέφτει στην Κασπία", όπου μιλά για τη γένεση της "νέας ρωσικής κουλτούρας". Η μοίρα του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη... Στις 28 Οκτωβρίου 1937 συλλαμβάνεται και πέντε μήνες αργότερα εκτελείται. Το όνομά του αποκαταστάθηκε μετά θάνατον.






e-mail Facebook Twitter