Το ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρίας και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης

Η επίδραση του θετικού δικαίου
Συγγραφέας : Λιβαδά, Χριστίνα
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 978-960-562-496-5
Σελίδες : 456
Κατηγορίες : Εμπορικό δίκαιο

53.00 € 45.05 €




Αντικείμενο της παρούσας μελέτης «Το ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας και οι Κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης» αποτελεί σύμφωνα με τον τίτλο της η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας μέσα από το πρίσμα των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και η επίδραση σε αυτούς του θετικού δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος εξετάζονται η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης, η ιστορική προέλευση και η πορεία διαμόρφωσης των κανόνων της στα ευρωπαϊκά κράτη. Αναλύεται το πεδίο εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, οι οποίοι καθιερώνονται κατεξοχήν για τις εταιρείες, οι κινητές αξίες των οποίων αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά. Εξετάζονται, επιπροσθέτως, οι λόγοι οι οποίοι υπαγόρευσαν την καθιέρωση κανόνων ειδικά για τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ασχολείται με τα ενδιαφέροντα νομικά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν από την καθιέρωση της υποχρέωσης δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης και την αρχή «συμμόρφωση ή αιτιολόγηση». Μελετάται ακόμη η νομική φύση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης παρουσιάζονται οι κανόνες οι οποίοι οφείλουν να τηρούνται από το διοικητικό όργανο προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του, κατʼ επέκταση η ορθή και διαφανής διοίκηση της εταιρείας μέσω κυρίως της άσκησης του κατάλληλου ελέγχου.

Το τρίτο μέρος της μελέτης ασχολείται με θέματα αναφορικά με τη λειτουργία του διοικητικού οργάνου, την επιτροπή ελέγχου, η οποία είναι υποχρεωτικό από την ενωσιακή νομοθεσία να συγκροτείται από τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς επίσης και ορισμένες άλλες επιτροπές, όπως η επιτροπή αποδοχών, η δημιουργία των οποίων στις εισηγμένες εταιρείες προβλέπεται  μέσω κωδίκων εταιρικής διακυβέρνησης και Συστάσεων της Επιτροπής.

Εν κατακλείδι, με τη μελέτη αυτή, η συγραφέας επιχειρεί να αναδείξει τη συνολική προβληματική της εταιρικής διακυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες της εντάσσονται στο δικαιϊκό πλαίσιο, την επιρροή την οποία άσκησε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση στη μορφή και το περιεχόμενο των κανόνων της, καθώς και την επίδραση των κανόνων της στον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού οργάνου της ανώνυμης εταιρείας που εκάστοτε αφορούν. Η ηθελημένη επικέντρωση στο διοικητικό όργανο οφείλεται στο ότι η ίδια η ιδέα της εταιρικής διακυβέρνησης εκκινεί από αυτό, κυρίως λόγω της σύνδεσης της εταιρικής διακυβέρνησης με τον καταλυτικό ρόλο του διοικητικού οργάνου στις πολυμετοχικής σύνθεσης εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες.

Το έργο συνοδεύεται από αναλυτικά περιεχόμενα και εύχρηστο αλφαβητικό ευρετήριο και αποτελεί για τον μελετητή και τον εφαρμοστή του δικαίου μία πολύ χρήσιμη, πλήρως ενημερωμένη και εύκολα μεταφερόμενη έκδοση.







e-mail Facebook Twitter