Το συμβόλαιο


Συγγραφέας : Μιχαηλίδης, Μάριος
Εκδότης : Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-960-296-375-3
Σελίδες : 106
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

11.00 € 9.90 €




Η πολιτεία (δεν κατονοµάζεται στο κείµενο) επιζητεί να παγιδεύσει τους ηλικιωµένους. Τους υπόσχεται ότι θα πραγµατοποιήσει για τον καθένα -εν ζωή- την πιο σηµαντική επιθυµία που δεν κατόρθωσε ακόµη να υλοποιήσει. Η µόνη υποχρέωση είναι να υπογράψουν ένα συµβόλαιο τιµής.

Σ’ αυτό θα αναφέρεται ότι όποτε η πολιτεία το αποφασίσει θα συµµετάσχουν σε µια οµαδική ευθανασία!

Στο καφενείο του Στέφανου, "Η ωραία Ελλάς", όπου συχνάζουν ηλικιωµένα άτοµα, µε το άκουσµα της είδησης, στην αρχή, θα συµβούν πολλά ευτράπελα. Σύντοµα όµως ο χώρος αυτός θα µετατραπεί σε πυρήνα αντίστασης. Ωστόσο, η σχεδιαζόµενη κινητοποίησή τους θα αποκαλυφθεί εκ των ένδον και θα προκαλέσει την αντίδραση της πολιτείας. Η πλατεία της πόλης µεταβάλλεται σε χώρο µαζικών εκδηλώσεων. Όµως εκεί θα συµβούν πολλά φοβερά και δυσεξήγητα που θα προβληµατίσουν και θα φέρουν στην επιφάνεια ανάλογα γεγονότα µαζικού αφανισµού που συνέβησαν στα πολύ παλιά χρόνια στο νησί της Κέας, αλλά και στην πολιορκηµένη από τους Σπαρτιάτες Αθήνα. Ακόµη, στο βιβλίο γίνεται λόγος για έργα όπου περιγράφονται πανδηµίες: Λοιµός στην αρχαία Αθήνα (Θουκυδίδου Ιστορίαι, βιβλίο 2), Αλµπέρ Καµύ, Η πανούκλα, Γκαµπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας... Το µυθιστόρηµα ολοκληρώνεται µε την περιγραφή µιας «µαγικής», υπερρεαλιστικής εικόνας που εκτυλίσσεται στην πλατεία της πόλης.


Ο Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στην Αθήνα (Φιλοσοφική Σχολή) και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Arkansas, ΗΠΑ. Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Μαθητική Εστία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο λογοτεχνικό περιοδικό "Λόγος και Τέχνη", καθώς επίσης στην Ανθολογία "Νέοι Κύπριοι Ποιητές", Ρ.Ι.Κ., 1969. Το 1970 παρουσιάστηκε σε ειδικές εκπομπές του Ρ.Ι.Κ. από τον Κώστα Σερέζη και τον Άνθο Ροδίνη. Το 1970 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή "Αντίκρυ στην Ανατολή". Το 1986 εκδόθηκαν "Τα ανεξίτηλα" από τις εκδόσεις Δόμος και το 2001 η συλλογή "Αναστάσιμα" (εκδ. Εκπαιδευτήρια Δούκα). Από το 1975 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος. H ποιητική του συλλογή "Σαν άλλοθι οι λέξεις" και το μυθιστόρημα "Ο Οστεοφύλαξ" (εκδ. Μεταίχμιο) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.






e-mail Facebook Twitter