Το σχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα

Εξορθολογοποίηση του σωφρονιστικού μας συστήματος
Συγγραφέας : Συκιώτου - Αθανασία
Εκδότης : Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 978-960-562-135-3
Σελίδες : 272
Κατηγορίες : Σωφρονιστικός κώδικας

32.00 € 27.20 €




Με το έργο «Το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα» επιχειρείται μια κριτική των διατάξεων του νομοσχεδίου προσεγγίζοντας τα σχετικά ζητήματα με οπτική που δεν εξαντλείται μόνο στον Σωφρονιστικό Κώδικα, αλλά που εξετάζει το ζήτημα συγκριτικά, λαμβάνοντας υπόψη συναφείς διατάξεις που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα και αφορούν τόσο ενήλικες όσο και ανηλίκους κρατουμένους, αλλά και τις επιταγές του υπερεθνικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων, όσο και σε επίπεδο νομολογίας του ΕΔΔΑ. Με άλλα λόγια, η μελέτη αυτή δεν αποτελεί γενική παρουσίαση του σχεδίου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, αλλά εστιάζει περισσότερο σε σημεία που παρουσιάζουν διαχρονικά προβλήματα ή που εμφανίστηκαν με τις προτάσεις του νομοσχεδίου. Για την ενημέρωση του αναγνώστη τόσο επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, όσο και επί των αντίστοιχων του ισχύοντος ακόμη Σωφρονιστικού Κώδικα, παρατίθεται σχετικό παράρτημα στο οποίο ο αναγνώστης δεν έχει παρά να ανατρέξει.

Η αλήθεια είναι ότι καμιά από τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις του σωφρονιστικού συστήματος δεν ήταν θαρραλέα, ούτε σε εύρος, ούτε σε ουσία, και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει μια ευσυνείδητη «αλλαγή». Από το 1999 που τέθηκε σε εφαρμογή ο εν ισχύι Σωφρονιστικός Κώδικας (Ν 2776/1999), παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του, ο νομοθέτης δεν σκέφτηκε νʼ απαλλάξει τουλάχιστον το θεωρητικό πλαίσιο από τις αντιφάσεις, τις αβλεψίες και τα προφανή σφάλματα που καθιστούσαν (και μερικά συνεχίζουν να καθιστούν) την εφαρμογή των διατάξεων προβληματική στην πράξη.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα διαχρονικά προβλήματα και οι νομοθετικές αβλεψίες του σωφρονιστικού συστήματος, οι ουσιαστικές αλλαγές του Ν 4043/2012, καθώς και οι συνθήκες κράτησης στην πράξη. Το έργο συμπληρώνεται με την παράθεση του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν 2776/1999), του σχεδίου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, της Εισηγητικής Έκθεσης του Σχεδίου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο. Αποτελεί ένα έργο χρήσιμο και πρακτικό για κάθε ενασχολούμενο με το σωφρονιστικό μας σύστημα.







e-mail Facebook Twitter