Χωρίς επιστροφή

Από τον Κέυνς στη Θάτσερ: Καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός
Συγγραφέας : Τσακαλώτος, Ευκλείδης Λάσκος, Χρήστος
Εκδότης : ΚΨΜ
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 978-960-6750-59-5
Σελίδες : 218
Σχήμα : 24x16
Κατηγορίες : Σοσιαλισμός Καπιταλισμός Οικονομική πολιτική Καπιταλισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρά : Κοινωνία και Πολιτική

14.00 € 9.80 €




Ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς. Είναι έντονη η αίσθηση του μεγάλου μετασχηματισμού ακόμη και σε όσους ανθρώπους αφήνονται στις εντυπώσεις της δικής τους και μόνο καθημερινότητας. Από το 2008 μέχρι σήμερα, βέβαια, η αίσθηση αυτή παράγεται από εικόνες κατάρρευσης και από την αγωνία για την έλευση ακόμη μεγαλύτερων καταστροφών. Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Τι είναι, ωστόσο, αυτό που καταρρέει; Και τι είναι αυτό το νέο του οποίου τη δημιουργία μπορούμε να επιδιώξουμε βάσιμα; Για να το θέσουμε με τους όρους του Γκράμσι, μπορεί αυτός ο "καιρός των τεράτων" να παραγάγει κι ελπίδα; Γιατί αυτό είναι το κύριο ερώτημα, στο οποίο οι αριστεροί καλούνται να απαντήσουν. Δεν είναι η αναλυτική ανάδειξη του ζόφου το καθήκον σήμερα -αυτό οι άνθρωποι το βιώνουν άμεσα. Το ζητούμενο είναι η ελπίδα και η πίστη σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Το "Χωρίς Επιστροφή" επιχειρεί να συμβάλει σε αυτό· αναλύοντας τη σημερινή περίοδο του καπιταλισμού, αφού την εντάξει στη μεγάλη ιστορική φάση, που ανοίγει με την κρίση της δεκαετίας του 1970· επαναφέροντας, κυρίως, τα μεγάλα θέματα της κομμουνιστικής και ελευθεριακής παράδοσης. Για να αρχίσουμε να δημιουργούμε ξανά το δρόμο της χειραφέτησης.

Ο Χρήστος Λάσκος είναι οικονομολόγος και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος φυσικής και οικονομικών και έχει κάνει μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές στη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Αρθρογραφεί τακτικά στην "Αυγή" και την "Εποχή" και είναι μέλος της σύνταξης του "Εντός Εποχής". Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς, υπεύθυνος του Τμήματος Θεωρίας.






e-mail Facebook Twitter