Ψωμί καθάριο


Συγγραφέας : Σμυρλή - Στρατοπούλου, Παναγιώτα
Εκδότης : Υδροπλάνο
Έτος έκδοσης : 2022
ISBN : 978-618-207-156-4
Σελίδες : 504
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

14.90 € 13.41 €




Σμύρνη-Πάτρα. Ένας αιώνας σαν σε μια εκπνοή…
«Ανατολικός άνεμος» λεγόταν το αγαπημένο άλογο του βασιλιά Σολομώντα. Ένας ανατολικός άνεμος κάλπαζε τώρα καταπάνω μου…
Σ’ αγαπώ. Σε κοιτάζω που γεννιέσαι κάτω απ’ τα μάτια μου, κάτω από τα δάχτυλά μου, γιατί τώρα σου χαϊδεύω το πρόσωπο για να μου ανήκεις σε κάθε μνήμη… Με λένε Μαριγώ, Σοφίκα, Χαρικλή, Ευρύκλεια, Ασημέλεια, Σάρα.
Είμαι ο Πέτρος, ο Νικόλας, ο Εζρά, ο Μιχαήλ. Και ο Αχμέτ είμαι. Τι, θαρρείς σε λησμόνησα;
Τούτη η θάλασσα είναι μέσα μου, δε γίνεται να μου την πάρει κανείς…
Η Μαριγώ το ψωμί το βρήκε τυλιγμένο στο λινό πεσκίρι με την μπιρμπιλωτή δαντέλα, που έμοιαζε με το άχραντο κομποσκοίνι του ασκητή, αυτό που έδεσε τις προσευχές με τα πάθη που δε βίωσε. Άρτος ευλογημένος, πιασμένος
με το προζύμι του Δείπνου του Μυστικού, εκείνου των απλοϊκών ανθρώπων όπου τον έχρισαν με τον όσιο ιδρώτα και χώμα ανόθευτο.
Ψίχα, ψυχή, κόρα σκληρή, καθαγιασμένη από τον κάματο. Ψωμί που μυρίζει αντίδωρο μετά από μεταλαβιά. Ψωμί καθάριο…


Η Παναγιώτα Σμυρλή γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ζει μόνιμα. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως λογίστρια, ενώ παράλληλα έγραφε άρθρα, ποιήματα και διηγήματα για μικρούς και μεγάλους σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους φιλολογικούς διαγωνισμούς. Έργα της: "Ανθείας 201", εκδόσεις Εντός (Έπαινος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τη νεανική ηλικία), "Ο γάτος με το ψάθινο καπέλο", εκδόσεις Καστανιώτη, "Τα τζοβαΐρια της αγάπης", "Σου γράφω ένα γράμμα", "Εφτά φεγγάρια" από την Εμπειρία Εκδοτική. Συμμετοχή σε ανθολογίες διηγημάτων των εκδόσεων Ψυχογιός "Θα 'θελα τόσα να σου πω, μαμά - θα 'θελα τόσα να σου πω μπαμπά", "Ιστορίες που γράφει η ζωή", "Αθάνατο Ολυμπιακό Πνεύμα". Έχει συμμετάσχει επίσης σε ανθολογίας ποίησης για παιδιά και νέους από τις εκδόσεις Τοξότης.






e-mail Facebook Twitter